Carry This Place

Konstfacks Vårutställning, maj 2019

Carry This Place var en installation där jag presenterade fem skulpturer som del av ett pågående arbete. Jag ville gestalta ett förhållningssätt och en undersökande metod, förstå min praktik som en slags topografi eller nodsystem. Varje verk har sina egna förutsättningar och materialval.


InstallationsvyThe grass at Uluru
Skulptur i stengods Bevarat minne av den heliga platsen Uluru Kata Tjuta Nationalpark area, Northern Territory, i Australien (landet tillhör Anangu­folket), som jag besökte i juli 2018.

Att möta och lära sig av Aboriginsk kultur var omvälvande för mig, jag började ifrågasätta min vilja till att plocka upp eller illustrera saker och flytta dem från en plats till en annan, eftersom man inom Aboriginsk kultur hyser stor respekt för platser och deras andlighet. Min förståelse är att man är mycket mån om att vissa saker både ska och enbart kan upplevas på plats. Om man försöker förflytta dem så kan deras ande bli rotlös. Jag tänker att allt detta måste förstås med ett annat förhållningssätt till natur än den västerländska. Att allt levande också är andligt och att inte bara människan har en “själ”.
Väl hemma i Sverige letade jag efter ett sätt att representera min upplevelse av vistelsen i Uluru. Jag gjorde ett verk som jag kallar The grass at Uluru - en keramikskulptur som bär på minnet av hur gräset omringade mig och berget som ett sammetsgult hav.


Carry this writing
Fotografi på aluminium
Funnet i trottoaren på La 2 Road st, Brunswick, Melbourne, Australien
(traditional land of the Wurundjeri people).Carry this rock
Skulptur i stengods
Refererar till en del av en bergsvägg vid Cedergrensvägen 18, Hägersten.


Carry this drawing
Fotografi printat på backlight film, upphängt i plexilist.
Teckning sedd på Svarta Huset i februari 2018, byggnaden som brukade ligga mitt emot Konstfack innan rivningen. Hängd som ett fönster ut mot platsen där Svarta Huset tidigare stod.
Timglas & inte nödvändigtvis den men en som denVerkkarta